söndag 17 september 2017

Vår utbytesstudent

Vi har bjudit in en utbytesstudent att bo hos oss i 10 månader. Det gick snabbt med beslutet. Frågan råkade komma och eftersom vi har tomma rum, Martin gärna ville ha sällskap hemma och Cissi var jättepepp på idén så blev det så.

För en vecka sedan kom P till oss från Berlin i Tyskland. Han är glad, nyfiken och social så det har gått lätt att umgås denna första veckan. Vi pratar mest engelska men det smyger sig in lite tyska och svenska också. Redan dagen efter att han kom så började han i en svensk gymnasieklass. Det blir en del obegripliga lektioner nu i början, men han kommer nog att lära sig språket snabbt.

Efter första skolveckan frågade jag vad som var mest annorlunda i Sverige. "Allting är mycket lättare." Han förundras över hur avslappnat det är i skolan, att man får ha mobiler under skoltid, att man får äta snacks på lektioner. Man kan ju fundera på om dessa saker har något samband med de dåliga skolresultaten och bristen på respekt för lärarna...

I vår familj är det mycket scouting på olika sätt. I går fick P möta scouting för första gången. Vi var funktionärer på en scouttävling och han verkade uppskatta timmarna i skogen. Han är van att vara ute i naturen, men det blir ju lite annorlunda i Sverige där vi har allemansrätten.

Idag har vi besökt flygvapenmuseet, eftersom vi bor några hundra meter där ifrån. Det var verkligen ett uppskattat besök. Kul att få upptäcka allt vi har runt omkring oss med nya ögon och att få visa alla våra smultronställen i vår närhet.

Inga kommentarer: