lördag 30 april 2016

20 år

Idag fyller vår lilla tjej 20 år. Det firades med presenter, mat och tårta med släkten i går kväll. Strax innan alla skulle komma skrev jag ihop en liten minnestext med några nedslag i de 20 åren. Förutom några presenter så fick hon pengar som bidrag till det egna boendet och till planerade resor. Det var det som texten nedan mynnade ut i.

  • För 20 år sedan tänkte vi att nu kan hon inte komma, för det finns väl inga barn som föds på beräknat datum. Så fel man kan ha!
  • För 19 år sedan skulle hon lära sig gå så vi sträckte fram hjälpande händer, men dom ville hon inte ha.
  • För 17 år sedan delade hon ut en förlåtkram till dagiskompisen men deklarerade noggrant efteråt att ”det var ingen snäll kram”.
  • För 15 år sedan bestämde hon sig för att lära sig att läsa och ljudade sig igenom ”Pingvinen som alltid frös” om och om igen tills hon kunde läsa.
  • För 8 år sedan bestämde hon sig för att byta skola. Platserna var slut men hon fick som hon ville även denna gång.
  • För 5 år sedan var det dags att välja till gymnasiet. Klart hon skulle välja som brorsan, men i sista minuten hittade hon språklinjen.
  • För 3 år sedan var det många turer till Ryd. Där hade hon spårat upp den bästa killen.
  • För 1 år sedan var det dags att gå ut i verkligheten och använda alla språk men så fel man kan ha; Det blev matte!
  • För 1/2 år sedan var det kö till studentrummen, men hon fick tag i ett eget rum. 
Stort grattis på 20-årsdagen till
vår glada, envisa, pratiga, smarta, snälla och goa Cissi.

tisdag 26 april 2016

Soppa med pasta, grönsaker och bacon

I helgen skulle jag laga någon enkel lunch, något slags soppa. Jag googlade lite och fastnade för den här soppan med pasta, morötter, broccoli och bacon. Som vanligt lyckades jag inte följa receptet helt för selleri hade jag inte hemma och osten glömde jag ha i. Det gjorde inget att jag missade några ingredienser för soppan blev riktigt god.

Idag åt jag resterna av soppan i matlåda och den var god då också. Som vanligt suger pastan åt sig en massa vätska så det blir inte som en soppa, men det gör ju inget det heller.
Kul att ha hittat ytterligare ett bra sopprecept som går hem här hemma.

lördag 23 april 2016

Sladdlösa hörlurar

För någon vecka sedan köpte jag sladdlösa sportlurar för att ha när jag springer och cyklar. Jag behövde nya hörlurar för de gamla lät bara på ena sidan, men var de värt de extra hundralapparna för att få dem sladdlösa? Den där sladden är ju i vägen ibland så jag beslöt mig för att satsa på ett par sladdlösa lurar.
Nu har jag hunnit prova lurarna en del. De första gångerna glömde jag att stänga av lurarna. Det innebär att de måste laddas lite oftare, men det är inget större problem. För övrigt har de fungerat väldigt bra. Väldigt skönt att behöva hitta en lämplig ficka åt telefonen för att sladden ska räcka. Också skönt att slippa fastna i saker med sladden. Jag är väldigt nöjd.

Men det finns en spännande hake. Det har hänt flera gånger att jag råkat lägga telefonen någonstans och måste springa och leta efter den. Det låter ändå i lurarna hela tiden. Räckvidden är så pass bra att jag idag glömde telefonen i källaren när jag gick upp. Det tog ett tag att komma på eftersom det fortfarande lät. Ändå en ganska liten nackdel i det stora hela.

torsdag 21 april 2016

Jag är inte oersättlig

Idag firade vår scoutkår årets högtid, vårt skyddshelgon St Georg. Egentligen är det rätta datumet på lördag, men årets firande var i kväll. Som vanligt firades med teaterspel med St Göran och draken och utdelning av scouthalsdukar och förtjänstmärken. Inget konstigt så långt, men...

...jag var inte där. Och kan ni tänka er att de klarade sig bra i alla fall. Jag visste väl att jag inte är oersättlig. Som ordförande blir det lätt att man blir indragen i allt. Det jag jobbar mest med är att delegera för att inte allt ansvar ska hamna på mig. Det går ganska bra, för det är många bra människor i vår scoutkår.

Idag valde jag min löpskola i stället för St Georg-firande med kåren. Bra träning för mig på flera plan, både löpträning och träning i att våga låta bli att lägga mig i. Jag läste för många år sedan att om man tror att man är oersättlig så ska man sätta handen i en hink med vatten och när man drar bort handen ska man titta hur stort hål det blir i vattnet, så mycket oersättlig är man...
Tänkvärt, och då inser jag att det handlar till stor del om mitt kontrollbehov. Men handen på hjärtat, visst vill man vara lite oersättlig??

tisdag 19 april 2016

Lisa Genova: Fortfarande Alice

Lisa Genovas bok Fortfarande Alice handlar om mitt i livet, vid 50 års ålder, får besked om att hon har Alzheimer. Hon börjar märka att hon glömmer småsaker och misstänker att det är hormonförändringar i samband med klimakteriet som spökar. När hon en dag inte hittar hem trots att hon är ett par kvarter från sitt hem där hon bott länge, då söker hon upp en läkare för att ta reda på vad som är fel.

Hon tycker ändå att vardagen fungerar ganska bra och fortsätter att forska och undervisa ytterligare en termin, men omvärlden märker att inte allt står rätt till. Boken beskriver så bra hur hon fortfarande är Alice, hon har fortfarande kvar sin kunskap men glömmer mer och mer vad som nyss hände. Boken beskriver hur hon slutar lita på sig själv och hur hon får svårare och svårare att föra normala samtal. Det blir för mycket att hålla i huvudet på en gång.

Boken är väldigt lättläst men jobbig att läsa. Man lider med Alice, ändå blir boken inte en svart historia. Det finns positiva saker också, som utvecklas i kapp med sjukdomen. Det var en gripande berättelse så jag har näst intill sträckläst boken. Alzheimer är en av många grymma sjukdomar. Det är mest äldre personer som drabbas och det är på något vis inte lika sorgligt som när alldeles för unga personer drabbas.

måndag 18 april 2016

Snören, pinnar och lådor

Just nu håller jag på att sätta upp en ny väv i den lånade bandvävstolen. Jag ska väva ett band till innan jag lämnar tillbaka vävstolen. I går kväll skulle jag och Mannen reda ut hur varpflätan skulle placeras i vävstolen. Mannen pratade om varp, spröt, solv och så vidare. Jag pratar om snören och pinnar.

Det är precis som på jobbet. Där borde jag prata om komponenter, interface, applikationer osv. Jag pratar gärna om lådor och snören. Jag kanske skulle lära mig använda fackuttryck för att låta mer seriös, å andra sidan förstår alla vad jag pratar om när jag ritar lådor och streck och pekar och förklarar. Jag tror att det ofta är effektivare än att använda olika uttryck och "buzzwords" som kan tolkas olika av olika personer. Ibland är fackuttryck naturligtvis bättre med rätt mottagare som förstår samma ord. Dessutom är det stor skillnad på när jag pratar och när jag skriver. Skriven text måste vara korrekt på ett helt annat sätt.

söndag 17 april 2016

En slappardag

Idag har jag haft en hel dag utan en enda tid att passa och inte ett enda "måste". Det känns som att det var länge sedan senast.

Jag började med sovmorgon. Till och med så länge att Mannen gick upp och fixade frukosten. När gröten var klar masade jag mig upp ur sängen. I vanliga fall är det nästan alltid jag som studsar upp först.

Vädret var skapligt på förmiddagen så jag passade på att gräva lite i trädgårdslandet. Sedan har det regnat till och från under hela eftermiddagen. Å andra sidan gör det inget för då blev det innetid. Jag har läst, slappat, plockat undan och tagit hand om en massa småsaker. Jag har till och med deklarerat i god tid. Inte så svårt att skicka ett SMS, men det blir lätt i sista minuten i alla fall.

Nu väntar köpepizza till kvällsmat, så inte ens matlagning har det blivit mycket av idag.

lördag 16 april 2016

Renhornet

Idag var det dags för en av vårens stora scoutaktiviteter för mig. Vår scoutkår arrangerade ett scoutarrangemang som heter Renhornet. Det är en scouttävling för scouter i åldern 10-11 år från Östergötland och norra Småland. Det viktigaste är inte vem som vinner utan att alla scouter har roligt, lär sig lite nytt och får träffa andra scouter.

Dagens tävling var en runda på ungefär 3 km som delvis gick på stigar, men också delar rakt genom skogen. Utmed vägen fanns det fem stationer där scouterna fick utmana sina scoutkunskaper. Stationerna handlade om knopar, eldning, livlina, naturkunskap och att bedöma tid, vikt och avstånd. Scouterna tävlade i patruller med 3-5 scouter i varje patrull.
Jag tillbringade dagen vid eldstationen. Där skulle scouterna tända en eld för att tända ett tomtebloss som hängde ovanför. Vi hade förberett kassar med ved och spån för varje patrull. Allt för att det ska bli så rättvist som möjligt. Många kassar med lite ved i varje blir ändå ganska tungt när man ska bära det till platsen. De tre 14-åringarna som var med som funktionärer på vår station jobbade hårt hela dagen och verkade ha riktigt kul under tiden.
Scouterna som skulle elda jobbade också på bra. Det var inte helt lätt, men alla kämpade på bra.

Det var 32 patruller anmälda, men efter en del sjukdom så blev det 29 patruller som startade. Totalt var det 125 scouter som tävlade. Dessutom var det ungefär en ledare per patrull. Det blev mycket folk i skogen som skulle slussas genom stationerna utan för mycket köbildning eller väntetid. Jag var spindeln i nätet för hela arrangemanget så det har varit en del att planera och styra upp innan. Men med en massa bra ledare från vår kår så har det gått jättesmidigt. Även under dagen flöt det på bra och vid halv tre avslutade vi med prisutdelning. Det fina vandringspriset i form av ett renhorn delades ut till vinnarpatrullen. Alla deltagare fick var sitt märke som kan sys på skjortan som bevis på att de har deltagit och som ett minne av dagen.

Det har varit roligt att genomföra detta arrangemanget, men ändå lite skönt att det är avklarat. Det är ju ändå en del pirr inför arrangemanget, för man vet ju inte hur det ska gå.

fredag 15 april 2016

Mer löpskola

Aj, aj, aj! Jag har träningsvärk i låren så att det är en plåga att gå ner för trappor.

Som jag skrivit om tidigare så går jag löpskola på tisdag lunch på jobbet. Det har varit mycket intervaller, men väldigt roligt. För någon vecka sedan råkade jag få veta att det ska vara löpträning hemmavid på torsdagskvällar. Tisdag lunch och torsdag kväll, det låter ju som en bra kombination så jag anmälde mig.

I går var det första gången. Jag hade ingen aning om hur många som skulle vara med eller vilka. Jag misstänkte förstås att jag skulle känna igen en del ansikten eftersom det är så nära hemmavid. Mycket riktigt så dök det upp väldigt många kända ansikten.

När jag läste om denna löpskolan i förväg så fick jag en känsla av att det var lite lägre nivå än den på jobbet. Det visade sig inte riktigt stämma. Den var ganska annorlunda med mycket teknikträning och en hel del styrka. Styrketräningen märks verkligen i benen idag.

Roligt var det i alla fall, så nu har jag både tisdagar och torsdagar att se fram emot.

tisdag 12 april 2016

Nya byxor

För ett tag sedan köpte jag ett par svarta byxor. När jag haft dom i ett par dagar så lossnade en klisterlapp som tydligen suttit på insidan. Den hade jag inte sett innan. På lappen står det:

X = företagets namn
"X cannot be held responsible for any positive consequence that may arise due to your fabulous appearance when wearing our jeans."

Ok för att jag känner mig snygg i mina nya byxor, men vi ska inte överdriva saken. I alla fall har jag inte märkt av några konsekvenser av att jag blivit så himla snygg i de nya byxorna.

torsdag 7 april 2016

Aprils utenatt

Vi fortsätter med årets nyårslöfte, att sova minst en natt ute per månad under hela året. De tre första månadernas största hot var kylan, men den har inte varit några problem. Aprils utmaning blev att hitta en lämplig helg mellan allt annat som är inplanerat på helgerna. Det funkar naturligtvis att sova ute en natt mitt i veckan också men det är ju skönare att ta det ihop med en helg. Lösningen blev att ta aprilnatten redan knappt en vecka efter marsnatten.
Vi började med att logga en geocache. Det visade sig vara det här fina påskpyntade tittskåpet som var slutgömman. Extra roligt då cacheägaren kom ut och pratade med oss när vi signerade loggboken. Det blev en trevlig pratstund innan vi åkte vidare.
Vi hade valt ut vindskyddet vid Säby Västerskogs naturreservat. Säby Västerskog ligger inte långt från Linköping men vi har inte varit där förut. Vindskyddet låg knappt en kilometer från parkeringen.
Det var en skön kväll. Vi lagade maten på stormköket men eldade för mysighetens skull. Vindstilla, sprakande brasa och liggande i sovsäcken med en bok. Inte dumt alls!
På morgonen gick vi en liten extra runda på Urskogsslingan. En extra omväg på 0,6 km, men det var inte vilka 0,6 km som helst.
Det låg fallna träd precis över allt. Vi klev över, kröp under och gick runt. Rundan blev nog betydligt längre av alla omvägar och inte var det så lätt att krypa under med var sin stor ryggsäck. Roligt hade vi i alla fall.
Här hade ingen städat skogen!

Lagom när vi kom till bilen så plingade telefonen och talade om att det kommit ut flera nya geocacher i närheten av där vi var. Det fick bli en FTF-jakt (First-to-find) kring Hallstad Ängar och Klevberget innan vi åkte hem och åt lunch. Så mycket vi hann med och uppleva bara från sen lördag eftermiddag till söndag lunch.

onsdag 6 april 2016

Tonåringar i köket

Nu har det blivit en liten bloggpaus. Jag har några ämnen som jag sparat på hög och som kommer så småningom, men idag blir det om hur det är att bo med tonårsgrabbar. Den ena har egentligen passerat tonåren, men ni fattar vad jag menar ändå.

Mina söner är inte sånna där som äter hur mycket som helst, men de är som kameler och ibland slår det till. Framför allt vet man inte riktigt vad som försvinner ur skåpen. Jag hade ett paket kex, men nu är det bara ett tomt paket kvar. Jag hade en falukorv, men nu är den halv. Just idag var det när jag och Mannen höll på att pussla ihop morgondagens matlådor av olika rester. Lådorna behövde piffas till och jag kom på att vi lade in en bit ädelost i kylskåpet härom dagen. Snacka om liten bit. Det som var kvar var det här:
Så går det när stora sonen älskar ädelost!

När vi fixade matlådorna hade det nog gått nästan två timmar sedan vi åt mat. Då kommer den yngre sonen och letar fram mackor. Jag undrar om det inte var så god mat i skolan. "Jo, det var korv och potatismos och jag åt två portioner". Han har alltså både ätit en rejäl skollunch och lagad kvällsmat hemma. Efter en stund går han iväg från köket med sina fyra mackor...