tisdag 30 juni 2009

Sahlberg o Söderhjälm: Dö och låta leva

Emma Söderhjelm och Olle Sahlberg har skrivit boken Dö och låta leva. Den är en utmaning för ens värderingar. I boken sker det som inte är möjligt nu (vad jag vet) men som inte låter helt otroligt i framtiden, hjärnan transplanteras från en person till en annan.

Joel 23 år får hjärnan från Bertil 63 år, i hemlighet. Det som krånglar till det hela ännu mer är att Joel är inblandad i knarksmugling och har gömt en väska med knark någon stans i skogen. Den Joel som vaknar upp med Birgers hjärna minns naturligtvis inte var väskan finns. Han får jobba med att lära känna den Joel som han nu ska leva som, men han kan ju omöjligt tala om för torpederna som jagar honom var han har gömt väskan.

Det är ett intressant experiment att en persons hjärna kan transplanteras till en annan person och se hur det utvecklar sig. Boken kunde gått djupare in på problematiken kring värderingarna runt detta, men det är ändå en intressant bok. Den sätter fart på en del egna funderingar i alla fall.

Andra bloggar om: ,

Nya kängor

Trots värmen tog jag mig ner på stan i dag på förmiddagen. Målet var att köpa ett par nya vandrarkängor. Det blev ett par likadana som jag hade innan, men en storlek större. De gamla är spruckna och läcker så att jag blir blöt om fötterna.

Det är ett par Meindl Island Pro. Jag har trivts väldigt bra i mina gamla. Aldrig känt av något skoskav, utan dom bara sitter som dom ska. Det är inga små krav jag ställt på dom heller. Dom används när vi vandrar i fjällen bland stenar och knölar, dom används i skogen med scouterna oavsett hur mycket det regnar och dom används till långfärdsskridskorna på vintern då dom måste ge stadga. Nu med en storlek större hoppas jag att jag fryser mindre om fötterna på vintern också.

Det var den lätta biten av fjällförberedelserna. Undra vad barnen ska ha på fötterna?


Andra bloggar om: , ,

måndag 29 juni 2009

Glass och semesterplanering

Jag har haft en fortsatt bra dag idag. Vi har varit på vår årliga tur till Smultronstället i Söderköping och ätit glass. Det är inte vilka glassar som helst där. Det gäller att vara hungrig för glassarna är stora. Man får in ett häfte med bilder på alla glassar. Att bläddra fram och tillbaka och välja glass är halva nöjet.

Det är lite stressande med semester också. Jag vill ju så mycket. Jag vill hinna med allt möjligt. Idag har jag, i mitt huvud, strukit en del punkter. Det känns skönt att ha kommit till den insikten. Nu ska jag bara lyckas pussla in de bitar som är kvar på ett bra sätt så att det blir tid att slappa och bara vara också i lagom mängd.

Dagen avslutade jag med en långpromenad med Magdalena Graafs bok Det ska bli ett sant nöje att döda dig i öronen. Det var dom första kapitlen, men den verkar lovande.

Andra bloggar om: , , ,

Bra start på semestern

Första riktiga semesterdagen. Toppenväder. Uppe före resten av familjen. Morgonte i trädgården med Sommar i P1 på datorn. Kan det bli mycket bättre? Ja, det skulle vara en sjö i närheten så att jag kunde ta ett morgondopp.

Jag hade en så trevlig eftermiddag och kväll i går. Jag hade besök av en kompis sedan vi pluggade på högskolan för några år sedan. Vi var överens om att det var drygt fem år sedan vi började plugga (dvs 21 år sedan, Huuu!) De senaste åren har kontakten varit väldigt sporadisk men det är alltid lika trevligt när vi väl träffas. Det är härligt med gammal vänskap.

Andra bloggar om: , ,

fredag 26 juni 2009

Semestern har börjat

Nu har jag semester! Arbetet är avslutat och överlämnat och jag tänker inte gå dit på 6 veckor. Inte för att jag har något emot jobbet, men det ska bli jätteskönt att vara ledig.

Just nu är det väldigt lugnt här hemma för vi har bara två barn hemma. Cissi och en kompis har åkt till min bror med fru i Stockholm. Det är Cissis 13-årspresent från dom. Hon har längtat och sett fram emot att få åka till Stockholm. Idag skjutsade Mannen tjejerna till tåget och såg till att dom kom på rätt tåg. I Stockholm skulle de bli mötta på perrongen.

Några timmar efter att dom åkt ringde Cissi.
- Hej Mamma! Vi gick av på fel hållplats så vi blir hämtade här om två timmar.
Snacka om att mitt hjärta hamnade i halsgropen. Jag gick på det stenhårt, men i själva verket var dom redan hämtade och befann sig i lägenheten. Tokiga unge! Efter det samtalet var planen att kompisen skulle ringa sina föräldrar och dra samma vits. Nu är dom i alla fall på plats och dom kommer att få en toppenhelg.

Mannen och jag tog en cykeltur nu på kvällen för att hitta en ny geocache som någon lagt ut inte allt för långt bort. Perfekt cykelväder. När vi kom fram hittade vi både cachen och en cachare. Trevligt!

Andra bloggar om: , , ,

torsdag 25 juni 2009

Sommar i P1

På midsommardagen började årets omgång med sommarpratare. Jag brukar försöka lyssna på en del av dom. Förra året lyssnade jag på dom flesta eftersom jag kom på hur smidigt det är att lyssna med datorn precis när jag vill.

Idag hade jag passande arbetsuppgifter så att jag kunde lyssna med ett halvt öra och jobba med resten av kroppen. Jag lyssnade på de två första; Ingvar Kamprad och Tomas Ledin.

Ingvar är en fantastisk krutgubbe. Det var så härligt att höra hans gameldags småländska. På en del ord och uttryck hörde man att han är lite äldre. Han var väldigt intressant att lyssna på och hade många kloka tankar om hur man handskas med pengar och risker. Enstaka idéer tyckte jag väl var onödigt enkelspåriga. Till exempel fick inga anställda inom IKEA flyga i buisness class. Det är ju ok men han berättade om ett fall då en anställd blev tvingad att åka taxi i stället för buisness class på flyget, trots att flygbiljetten hade blivit billigare. Den logiken förstod jag inte.

Tomas Ledin var inte riktigt lika intressant men underhållande på sitt sätt.

Andra bloggar om: , , ,

tisdag 23 juni 2009

Första moroten

Nu har Martin plockat första moroten. Martin älskar ju morötter, så det var verkligen kul att få plocka sin egen morot. "Den var god", säger han.

Andra bloggar om: ,

måndag 22 juni 2009

Midsommarminnen

Jag har många minnen från midsommarhelgen. De gör sig påminda stup i ett. De som dyker upp allt som oftast och tränger ut de trevliga minnena är knottbetten.

I ansiktet ser jag ut som om jag har vattenkoppor. Några få bett runt halsen talar om att dom finns lite då och då. På händerna kliar det lite då och då trots att det bara är 2-3 bett per hand. På båda fötterna kliade det så att jag höll på att bli tokig i natt. Jag blev tvungen att gå upp och smörja in fötterna med kylbalsam.

Det är bara att konstatera att mammor inte alltid har rätt. Min mamma påstod nämligen att knott här i södra Sverige inte lämnade några spår efter sig. Där hade hon fel!

Andra bloggar om: ,

Adichie: En halv gul sol

Chimamanda Ngozi Adichies bok En halv gul sol är en nästan 700 sidor tjock bok som utspelar sig före och under kriget i Biafra. Det låter ju inte speciellt lockande att läsa, men jag gav mig på det ändå och det var ju tur.

Bokens huvudpersoner är tvillingsystrarna Olanna och Kainene och personerna runt dom. Det är deras män, tjänare och barnet Baby. Dessa lever ett privilegierat liv, men vad hjälper det när kriget drabbar landet allt hårdare. Kärlek, vänskap och släktskap sätts på prov. Familjerna får flytta flera gånger och det blir svårare och svårare att få tag i mat.

Det är mycket elände som upplevs men ändå är det en varm skildring av hur de olika personerna och relationerna mellan dem påverkas av allt lidande.

Även om det är tvillingsystrarna som är huvudpersonerna så är det nästan ännu intressantare att följa Ugwu. Ugwu är tjänare hos Olanna och hennes man. Han behandlas mer som en familjemedlem. Det börjar med att han kommer till dom från ett fattigare liv i en liten by. Han förundras över vattenkranar, spisen, radion, sängkläder och allt annat i det fina huset. Ugwu lär sig också laga riktigt god mat.

När kriget bryter ut och familjen flyttar runt så väljer Ugwu att följa med Olannas familj i stället för att återvända till sina släktingar. Olanna förbjuder honom att gå ut för att han inte ska bli indragen i armén, men en dag blir han det i alla fall.

En halv gul sol är en roman. Det finns ändå mycket fakta bakom om hur det var under kriget i Biafra som pågick i tre år 1967-1970. Jag har lärt mig lite nutidshistoria och samtidigt var det väldigt underhållande och trevlig läsning. Om man får säga så om en krigsskildring?

Andra bloggar om: , , ,

söndag 21 juni 2009

Användbart ogräs

Just nu vräker regnet ner, men det har ju varigt soligt större delen av dagen. Bland annat har jag rensat bort en hel del ogräs runt vinbärsbuskarna. Allt som växer som ogräs är ju inte ogräs.
Oreganon som jag tog bort var ju synd att bara slänga på komposten. Den hänger nu på altanen för att torka. På så sätt hoppas jag slippa köpa oregano i vinter. Det känns ju dumt att betala för det som växer som ogräs i trädgården. Förmodligen blir det inte så mycket kvar av den här buketten när den torkat, men det finns mer i trädgården så det kommer att lösa sig.

Andra bloggar om: , ,

lördag 20 juni 2009

Midsommar i Kolmårdenskogarna

Nu har vi firat midsommar i Kolmårdenskogarna. Inte så mycket dans runt midsommarstången, bara några varv, men vi har ätit sill, nypotatis och jordgubbstårta.

Vi började med en promenad vid Marmorbruket i Krokek. Det var ett väldigt fint område att ströva omkring i. Där var både utsikt högt uppe, ett lusthus, en kärleksgrotta, gamla marmorbrott, promenad utmed vattnet och kulturhistoria. Det fina, förutom naturen, var att området kändes vårdat med blommor i urnorna. Många gånger känns ju gamla bruksmiljöer förfallna, men här var det bebott och välskött.


Vi hade däremot ingen tur med cachandet. Vi letade efter flera skatter (geocacher), men hittade bara en. Lite besvikna för det, men väldigt nöjda med att ha hittat hit till detta fina området.

Framåt eftermiddagen fortsatte vi till Nävekvarn. Där fanns det ett trevligt promenadstråk över en lång gångbro och ut på en ö. Nu gick det bättre med skattletandet och vi hittade båda två som vi letade efter. Ute på ön, intill vattnet tog vi eftermiddagsfikat och satt och slappade en stund. Förutom Martin som var vid vattnet en stund och uppe i ett träd den mesta tiden. Fortfarande var vädret fint. Inte jättevarmt, men helt ok.

Nävekvarn hade också ett fint gammalt Folkets park. Här passade vi på att ta en sväng omkring midsommarstången. Martin sjöng, medan han, jag och mormor dansade. Det blev en väldigt liten ring så vi blev ganska yra i mössan.

Kvällen avslutades vid Nävsjön där vi hittade en parkering som låg fint, nära sjön. Det var en slät gräsmatta där våra tält fick plats. Tyvärr visade det sig att alla traktens knott bodde här också. Vi åt god mat och viftade bort knott. Sedan drack vi kvällste gående fram och tillbaka på vägen för att slippa knotten. Till slut så sov vi gott för inne i tälten var det bara vi och inga knott.

Idag drog molnen ihop sig mer och mer ju längre dagen gick. Det slutade med att vi bestämde att det fick bli en sen lunch hemma i stället. Det regnade på hela hemresan i ungefär en timme. När vi svängde in i vårt område slutade det och vi kunde äta sen lunch och efterrätt ute i trädgården.

Jag tycker ändå att vi hade tur med vädret och att vi fick en fin tur. Vi kan tänka oss att utforska kolmårdenskogarna mer en annan gång.

Andra bloggar om: , , , , ,

torsdag 18 juni 2009

Midsommarshopping

Eftersom Martin hade feber i går eftermiddag och såg riktigt hängig ut i morse så har jag varit hemma idag. Ibland är det faktiskt skönt att få en paus och vara hemma med sjuka barn. Som tur är så verkar det bara ha varit trötthet och en febertopp för nu är Martin som vanligt igen.

Eftersom jag är hemma idag så passade jag på att midsommarhandla på förmiddagen. Jag trodde att jag skulle komma före trängseln, men riktigt så var det inte. Affären var full av pensionärer. Värst är dom som är par, som ägnar halva tiden åt att leta efter varandra eller efter var den andra har ställt vagnen. Jag höll på att bli av med min vagn två gånger. På något märkligt sätt fyller pensionärerna upp hela affären, utom kassakön. Jag kunde gå direkt fram till kassan och det är ju skönt.

När jag kom till kassan hade jag dessutom lite bråttom. Jag hade läst i tidningen att det skulle vara flyguppvisning på flygplatsen bredvid oss idag. Tyvärr fick jag bara se halva uppvisningen eftersom jag lyckades vara på ICA under första halvan. Den halvan hörde jag bara. Det dundrade rätt mycket inne på ICA.

Jag tycker det är så häftigt att bo där vi bor för titt som tätt är det små uppvisningar eller övning inför uppvisningar. Härom dagen var det fem plan som flög omkring i formationer. Idag missade jag nog loparna och sånt. Det jag fick se var formationsflygning med sex plan som sprutade ut rök. Jag kan inte låta bli att titta. Barnen bryr sig inte alls om det. Dom förstår nog inte hur mäktigt det är. Det är ju vardagsmat för dom.

Andra bloggar om: , ,

onsdag 17 juni 2009

En halv hassel mindre

I eftermiddag har Henrik och jag sågat ner en halv hasselbuske. Den var riktigt stor och höll på att kväva det mesta som växer runt omkring. Vi började lite trevande med stor sekatör och såg, men bytte sedan till motorsåg. Då gick det fortare och blev mycket roligare.

Jag är väldigt nöjd med resultatet. Min man, trädkramaren som inte vill ta ner några träd, tyckte att vi förstört hasseln. Tyvärr missade jag att ta någon förebild, men det blev en halvdan efterbild. Det som sticker upp bakom syrenerna är hasseln. Som ni ser så är den fortfarande ganska stor, om än mycket mindre än förut.

Bredvid syrenen växer någon sorts tistel som blir ungefär en meter höga och får stora vackra blå bollar senare på sommaren. Dom har knappt fått något ljus förut. Nu hoppas jag att dom ska blomma fint i år, som dom gjorde för några år sedan. Så här ser dom ut nu, där man kan se början till bollar i topparna.
En hel massa ris blev också resultatet av vårt sågande. Hälften har jag redan kört till tippen och resten blir det till att ta hand om en annan dag.

Andra bloggar om: , ,

måndag 15 juni 2009

500!!

Jag upptäckte just att mitt förra inlägg var nummer 500! Undra hur jag ska fira det?

Har jag verkligen skrivit så många inlägg? Jag antar att bloggers räknare har koll och då är det så. Så här skrev jag när jag firade 100 inlägg, och eftersom det var så bra skrivet så kan jag ju bara instämma nu.

Andra bloggar om:

Jobbutflykt till Göteborg

Idag har jag suttit hela dagen i ett syrefattigt rum och jobbat. Det har gått bra, men nu är det lite mosigt i huvudet.

Just nu tar jag igen mig några minuter på hotellrummet innan vi ska ut i solskenet och äta middag. Jag gillar inte alls att sova själv på hotellrum och detta var inte speciellt inbjudande. Det är rent, nyrenoverat och fräsht, men ändå. Sängen står mitt i rummet. Ingen vägg bakom huvudet och ingen vägg att sova mot. Jag känner mig iakttagen av de vita väggarna. Undra vad dom säger om jag möblerar om lite?

Nu är jag hungrig så jag hoppas att det blir god mat.

söndag 14 juni 2009

Sommarplanering och trädgård

Nu börjar helgen dra sig mot sitt slut. Helgen har bland annat bestått av planering inför sommaren. Vi har diskuterat en tur till bror i Stockholm, fjällvandring med kompisar och sommarens scoutläger ihop med scoutledare. Det kommer att bli bra alltihopa.

Idag har vädret till och med varit skapligt. På eftermiddagen syntes solen i flera timmar så jag har passat på att plantera ut dom sista plantorna i trädgårdslandet. Nu vill växterna ha lite värme. Tomaterna och jordgubbarna växer, men dom behöver sol för att mogna.

I morgon bär det av till Göteborg med jobbet i två dagar. Två veckor kvar till semestern!

Andra bloggar om: ,

fredag 12 juni 2009

Rätt talang vann

Som väntat vann trollkarlen Charlie Caper Talang 2009. Han var absolut bäst. En helt otrolig trollkarl och charmig. Honom kommer vi att få se mer av.

En annan som vi kommer att få se mer av är dagens tvåa David Movsesian. Han är bara 11 år, men spelar piano som en gud. Både jag och barnen lyssnade faschinerat på honom trots att Chopin inte är den typ av musik som vi brukar lyssna på. Jag tycker om pianomusik och Davids spelande kan man inte låta bli att lyssna på.

Jag letade på Youtub men hittar inget från dagens final, än. Därför får ni hålla till godo med en film med halvdålig bild som är ett år gammal, men spela kunde han redan då.



Andra bloggar om: , ,

Shopping och fredagskväll

Nu har Martin och jag varit på en shoppingrunda. Vi skulle köpa present till en kompis och skor till Martin. Dessutom ville Martin köpa ytterligare Bionicle för sina pengar. Vi lyckades riktigt bra utan att springa i för många affärer. På vägen hittade vi en luvtröja och keps också som Martin behövde. Han blev en riktig liten tuffing i nya skorna och kläderna.

Dags att ta tag i fredagskvällen och fixa mat och mys. Jag ser fram emot finaleni kväll i Talang 2009. Heja Charlie Caper!

Andra bloggar om: , ,

torsdag 11 juni 2009

Den blomstertid nu kommer

Idag var det dax för skolavslutningar. Vädermakten förstod det och bistod med lite sol och några grader varmare än de senaste dagarna. Man får vara gladför det lilla.

Cissi fick avstå avslutningen och istället ligga hemma och kurera sig. Jag tror att körtelfebern går åt rätt håll, det vill säga bort. I dag har hon nämligen pratat med långa meningar. De senaste dagarna har det annars bara varit enstaka ord när hon var tvungen. Idag har hon berättat saker och bladdrat på. Inte lika mycket som vanligt, men ändå ett tydligt friskhetstecken. Hoppas verkligen att förbättringn håller i sig.

Henrik som slutade åttan tyckte inte att han ville ha med mamma och pappa. Det får bli nästa år när han slutar nian. Mamma fick i alla fall vara med och tycka till om vilka kläder han skulle ha på sig, så länge jag inte föreslog något med krage som kan likna en skjorta. Jag försökte försiktigt med en pikétröja, men det gick inte. Kan det vara så att han fått det där av sin far?

Martin som slutade ettan tyckte däremot att det var kul att mamma tittade på. Jag var med i kyrkan och lyssnade på sånger och dikter. Det var bara ett fel med hans avslutning. En av lärarna gjorde ett misstag när han valde kläder. Läraren tyckte väl att han skulle klä upp sig dagen till ära och valde en vit slips. Det blev väldigt fel. Vi var flera föräldrar som reagerade på det. En vit slips förknippar jag med begravning, särskilt i kyrkan. Vet inte yngre personer det? Kunde inte någon ha talat om det för honom i så fall?

Glad sommar alla sommarlediga. Jag jobbar två veckor till innan det blir semester.

Andra bloggar om: , , ,

onsdag 10 juni 2009

Körtelfeber

Efter ett par timmar på vårdcentralen så är det nu konstaterat att Cissi har körtelfeber. Ingen rolig start på sommarlovet. Det blir till att ta det väldigt lugnt ett tag framöver. Just nu finns det inget annat än att ta det lugnt. Hon förflyttar sig mellan soffan och sängen och lever på risi-frutti, fruktsoppa, vattenmelon, glass och munkar. Vad som heslt som hon får i sig är bättre än inget.

För övrigt känns det inte heller som att sommarlovet börjar i morgon. Det regnar och jag går klädd i jeans och långärmad tröja. När kommer värmen?

Andra bloggar om:

måndag 8 juni 2009

I morgon blir ingen vanlig dag

Sommarlovet närmar sig och därmed är det en himla massa utflykter och jippo i skolan.

Tyvärr ligger Cissi hemma i sängen och har ont i halsen. Hon missar talangjakt, lådbilsrally och vattenkrig. Förhoppningsvis kommer hon iväg till skolan på torsdag, på avslutningen.

I morgon ska vi övriga sprida oss åt olika håll. Martin ska på utflykt med lokalbussen till fritidsområdet Valla. Där ska de leka och hälsa på djuren. Henrik ska åka till Stockholm och gå på tekniska museet, Cosmonova och Gröna Lund tllsammans med alla andra åttor. Jag ska på möte och samvaro med mina kollegor i Göteborg. Kvar blir Mannen som får åka till sitt vanliga kontor.
Andra bloggar om: ,

söndag 7 juni 2009

EU-val

Nu har jag gjort min plikt och varit och röstat. Gör det du också!

Det känns inte som att jag har någon koll på vad partierna har för sig i EU, men jag vill ändå vara med och tycka till om vilka som ska vara där och styra.

Andra bloggar om: , ,

fredag 5 juni 2009

Sommarfest men ingen sommar

Fredag igen! Veckorna springer iväg. Den senaste veckan har det gällt att hänga med i vädersvägningarna. Det har växlat från riktig sommarvärme förra helgen och måndagen, sedan blev det kyla och regn. Idag var det riktigt kallt. Nu tycker jag att det kan få bli sommarvärme igen.

Den här helgen har jag börjat med att vara på sommarfest på jobbet i kväll. Trots att det inte var sommarväder ute så var det Bay Watch-tema inne med toastmaster i badbyxor och livräddningsredskapet i högsta hugg.

måndag 1 juni 2009

Rabarbersaft

Mmmm, nu står 6,5 liter rabarbersaft i köket. Sedan ska den blandas ungefär 1+4 så det blir mååånga liter. Saften blev god och inte så jättesöt. Den är mer som lättdryck och passar nog att dricka även till mat.

Efter att ha plockat de 3,5 kg som gick åt till saften så syns det faktiskt lite i landet att jag plockat lite, men det är inte slut.

Här kommer receptet om du också har tokmycket rabarber. Annars går det säkert att halvera.

3500g rabarber
6 l kokande vatten
saft av 1 citron
stösocker (350g/avrunnen l saft)

Skär rabarbern i bitar och lägg i en gryta. Slå hett vatten blandat med citronsaft över rabarbern och låt marinera i rumstemperatur i ett dygn, eller i kylen i upp till 3 dygn. Sila saften två gånger, först genom durkslag och därefter genom silduk. Kontrollera mängden, häll saften i en gryta och tillsätt socker. Värm försiktigt tills sockret löst sig (en hushållstermometer ska visa cirka 80 grader). Häll upp på varma saftflaskor.

Receptet kommer från boken Rabarber av Ingar Nilsson.


Andra bloggar om: , , ,

Lite gnäll

"Eländigt och trist..." som Ior säger.

Ingen (nästan) som firade mig på mors dag. Vi brukar inte göra något stort av mor och fars dag, men något litet kan man väl ändå begära? En bukett blommor från trädgården, gott fika eller en lagad middag. Nej då! Det enda firande var från Martin. Men det värmde desto mer. När han hörde att det var mors dag (vilket jag naturligtvis påpekade ett antal gånger) försvann han några minuter. Sedan kom han med en ihopvikt lapp där det står "Du är världens bästa mamma". Härligt att kunna vara det ibland. Andra tillfällen är jag ju världens dummaste mamma.

Nästa elände kom idag när jag pratade med min chef om hösten. Jag får inte jobba deltid längre!Det svaret hade jag räknat med, men jag blev ändå väldigt besviken. Det skrivs och pratas en massa om "downshifting", men det är en lyx som bara få kan ägna sig åt. Jag vill ju jobba deltid för att hinna med annat än bara jobb och det nödvändigaste hemma. Jag vill hinna med att baka, koka sylt, odla i trädgården, pyssla och att vara scoutledare förutom att vara med barnen förstås. Men sånt kan man inte välja. Det är bara att ställa in sig och gneta på till pensionen...

Samtidigt skäms jag lite över att jag gnäller. Jag har ju ett jobb med fria arbetstider som jag trivs skapligt med. I dessa tider när folk blir utan jobb både lite här och där får man väl inte klaga. Men just idag vill jag tycka lite synd om mig själv.

Andra bloggar om: , ,