fredag 31 oktober 2008

Modernt broderi

Craft Magazine hittade jag denna fina tavlan. Jag tyckte att den borde passa perfekt till Henrik som tillbringar stora delar av dygnet framför tv-spelet. Jag visade honom bilden. Hans kommentar var "Men det är en x-box". Det vill säga det är fel kontroll för han spelar Wii. Att jag inte såg det med en gång!!

Andra bloggar om: , ,

torsdag 30 oktober 2008

Kinamat och bowling

I kväll har vi bara ett barn att "ta hand om". Det är bara äldsta sonen som är kvar hemma. Martin är hos mormor och morfar. Cissi är hos en kompis där hon ska sova över.

Mannen, jag och Henrik har nu varit nere på stan och ätit på kinaresturang. Det var gott och vi var riktigt mätta alla tre när vi åkte hem. Vägen till mannens hjärta går genom magen redan i 14-årsåldern!

Tanken var att vi skulle spela bowling också. Igår när vi skulle boka tid så var det redan fullbokat. Därför håller vi just nu på att spela bowling och tennis på Wii i stället. Det går inget vidare för mig, särskilt inte tennisen.

Smala avlånga blad

Vår katt gillar smala avlånga gröna blad. Det spelar ingen roll om det är tulpaner, ampellilja eller någon annan växt med smala avlånga gröna blad. Tulpanens blad är onödigt breda, men får gå ändå. Alla dessa avlånga blad tuggar han på. Jag undrar varför just avlånga blad är så goda? Smakar smala blad annorlunda än breda blad? ("Men varför provar du inte" säger Cissi)

En annan bra fråga är hur smala avlånga blad luktar. Nyligen fick barnen var sin växt att ha i sitt rum. Cissi och Martin valde var sin kaktus med ditsatta ögon. Riktigt fräna kaktusgubbar faktiskt. Henrik däremot råkade välja en växt med onödigt smala blad. Då helt plötsligt började katten gå upp på Henriks skrivbord, där blomman står. Där uppe har han aldrig varit förut. Så hur hittade han dit? Går han ständigt och spanar efter avlånga blad eller luktar dom avlånga bladen på något speciellt vis? Numera måste Henrik stänga dörren till sitt rum hela tiden för att få ha sin växt i fred.

Andra bloggar om:

onsdag 29 oktober 2008

Flygplan

Att Linköping är en flygstad det vet jag. Det innebär att jag får göra uppehåll mitt i telefonsamtal ibland tills flygplanet flugit iväg. Det innebär att jag får ducka ibland när jag cyklar hem och det kommer in plan för landning. Det innebär att jag kan stå på min balkong och titta på när militären tränar loopar och annat fantastiskt. Jag älskar att titta på flygplanen och ljuden stör mig inte ett dugg.


En nackdel som jag inte visste om är att man får hela huset fullt av flygplan, pappersplan. Martin viker ett par flygplan på morgonen, ett gäng på eftermiddagen och ytterligare något mellan tandbostningen och sagan på kvällen. Dessutom tillkommer de flygplan som följer med hem från fritids. Det ligger flygplan i varenda hörn, på varannat trappsteg, under soffan, i tvätthögen osv.

Just nu är flygplansvikaren på "semester" hos mormor och morfar. Innan han åkte packade vi kläder och tandborste. Jag frågade om det var något mer han skulle ha med sig. Han funderade:
- Gosedjur behöver jag inte. Böcker har dom och papper har dom.
Gissa vad han tänkte ha pappret till!
Om du också har en flygplansvikare i familjen så kan jag rekomendera boken Snabba och enkla pappersplan. I boken finns det många bra flygplan som man kan vika efter tydliga instruktioner.

Nu ska jag passa på att städa undan en del av alla flygplan. Det borde gå lättare när det inte tillkommer nya hela tiden.

Andra bloggar om: , ,

tisdag 28 oktober 2008

Snart syfestival

Dags att ladda inför årets syfestival. Det var en trevlig tillställning förra året. Då visste vi inte vad vi gav oss in på när vi åkte dit. I år kan vi komma lite mer förberedda. Lördagen den 8 november åker vi dit; jag, mamma och Cissi.

Just nu håller jag på med att avslutaprojekten av förra årets inköp. Jag ska bara sticka det sista och sedan sy ihop min kofta. Jag har faktiskt avslutat dom flesta projekt som jag köpte material till förra året. Alltså kan jag med gott samvete köpa nytt garn och kanske material till andra spännande projekt. Jag är lite sugen på att sticka vantar eller sockor med fem stickor och kanske någon fläta på. Vi får väl se vad jag hittar. Rapport kommer efter den 8:e.

Av det jag köpte förra året har det blivit en tygklädd sänggavel till Henrik, en halsduk till mig, en tovad prydnadskudde till soffan, några pärldjur och nu snart en kofta.

Andra bloggar om: , , , ,

måndag 27 oktober 2008

Höstutflykt med geocaching

Idag var första dagen på höstlovet, och enda dagen för mig och mannen. Vi tog bara en dags semester, men den har vi njutit av idag. Vi har ägnat hela dagen åt en utflykt med geocaching i gruvhål och grottor tillsammans med vänner.

Mannen har redan skrivit en fin redogörelse för dagens äventyr, med fina bilder. Jag föreslår att ni läser här.

söndag 26 oktober 2008

Stop Thief - datorspel tidigt 80-tal


I går kväll spelade vi några olika spel. Då kom ett gammalt kul spel fram. Det heter "Stop thief". Spelet fick jag eller jag och min bror för sådär 27 år sedan. Det häftiga med spelet är att det innehåller en dator, en handdator á la 1980.


Det är datorn som håller reda på var tjuven är. Alla spelare är detektiver och jagar samma tjuv. Varje spelare börjar sin spelomgång med att trycka på datorn så att tjuven flyttar sig. Då hör man ljud som illustrerar vad tjuven gör. Det är golvknarr när tjuven går på golvet, dörrknirr när han öppnar en dörr, glasklirr när han klättrar genom ett fönster osv.

Det är fantastiskt att spelet fortfarande är kul att spela och att datorn fortfarande fungerar. I går tittade jag lite närmare på reglerna/instruktionerna till spelet. Spelet är tänkt för alla inte bara för tekniskt kunniga så instruktionerna är tydligt (övertydligt?) skrivna. Läs detta:

Isättning av batteri
a) Batteriet placeras i facket på undersidan av speldatorn.
b)Du tar bort locket genom att sätta tummen på den räfflade ytan på locket.
Tryck lätt, dra locket mot dig och lyft upp det.
c) Lägg i batteriet precis som bilden visar (pluspol mot pluspol, minuspol
mot minuspol). Gör du inte det, kan du förstöra speldatorn.
Kontrollera att du lagt batteriet så att det täcker sladdarna.
Kontrollera också att batteriklämmorna sitter ordentligt fast.
d) Sätt tillbaka locket genom att lägga det plant mot fackets öppning och
skjut det försiktigt på plats.

Andra bloggar om:

lördag 25 oktober 2008

200 geocacher

Idag jubilerar jag som geocachare. Jag tog min 200:e cache. Den 200:e blev en här i Malmslätt som mannen lagt ut, men jag löste den själv.

Jag blev medlem på geocaching.com i september 2005, men då hade vi hållt på i drygt ett år, men bara registrerat på mannens konto. Jag har alltså varit med och hittat 200 gömmor i skogar och städer på fyra år. Det är ett bra sätt att upptäcka nya spännande platser på och ett jättebra sätt att få med barnen ut på skogsutflykter. Inte behövs det mycket utrustning heller. Man behöver bara en hand-GPS. Vi har en Garmin 60CS och den fungerar utmärkt för att leta geocacher.

Andra bloggar om: , ,

fredag 24 oktober 2008

Servera en mugg varm dryck

Nu vet jag varför alla är så trevliga vid fikat på jobbet. Jag menar inte att dom inte är trevliga när det inte är fika, men visst är vi gladast när det är fikapaus. Nu har en amerikansk undersökning kommit fram till att vi människor blir mer positiva, välvilliga och vänliga av att hålla i något varmt, som till exempel en kopp med varmt kaffe eller te. Så om du vill att någon ska vara snäll mot dig, vid löneförhandlingar eller diskussioner med partnern, så börja med att bjuda på en kopp varm dryck.

Andra bloggar om: ,

onsdag 22 oktober 2008

Onödiga fakta

Det cirkulerar så många olika listor på alla bloggar. Jag brukar inte vara road av dom, men nu fick jag lust att svara på denna som jag hittade på bloggen En trebarnsmammas vardag. Så håll till godo ni som vill lära känna mig lite bättre.

höger- eller vänsterhänt? Högerhänt, men spelar biljard som en vänsterhänt
humör just nu? Ok
är det nåt du absolut inte äter? pepparrot
Kläder just nu? Mysbyxor och t-shirt (Mycket ovanligt att jag inte har jeans. Det händer nästan bara när jag tränat och duschat på eftermiddagen/kvällen)
Musik just nu? Tyst och skönt när barnen har lagt sig
vad sa du senast? Shiiit (när jag kopierade den här listan och den inte blev som jag tänkt mig)
Om du var tvungen att leva i en annan tidsepok, vilken skulle du välja då? På Emil i Lönnebergas tid
Längd och vikt? 171 cm och ca 70 kg
hur många kuddar sover du med? 1
favoritväder? Lagom sommarvärme med lätt bris eller en gnistrande vinterdag med sol och 5 minusgrader
Om du var fast på en öde ö, 3 saker att ta med? Som scout borde jag väl svara tändstål, kniv och rep.
spelar du nåt instrument? Har försökt lära mig spela piano ett par terminer
morgon- eller nattmänniska? Morgonmänniska, men blir mer och mer kvällsmänniska
sparare eller slösare? Sparare
vem är viktigast för dig? Min familj
bästa film? Vet ej
tror på liv på andra planeter? Någonstans måste det ju finnas
kommer du ihåg din första kärlek? Nej
har du några homosexuella vänner? Inte vad jag vet
tror du på att det är möjligt att vara trogen för alltid? Ja
hur många barn har du/vill du ha? Har 3 och är nöjd med detta
bio eller promenad? promenad
biosnarkar du? Nej
rädd för insekter? Nej
äckligaste insekten? Vet inte
bästa bok? Just nu är det Flyga drake och Allt för min syster. Jag har inte så långt bokminne.
vad vill du jobba som? Detektiv :-)
pizza eller hamburgare? Pizza
stökigt eller välstädat? Småstökigt, men inte kaos
gungar du på stolen? Nej
skulle du någonsin få för dig att hoppa bungy-jump? Nej
hur många syskon har du? en bror
vad är du mest rädd för? Att det skall hända mina barn något
är du rädd för blod? Nej
saltar du på maten? Nej, oftast inte
gillar du att sjunga? Nej
vilket gymnasieprogram går/gick du och varför? Teknisk, eftersom det var mindre språk än på natur
anser du att du är stark? Nej
brukar du sola? Nej, men jag är gärna ute
vad gör du om du får hicka? Väntar tills det går över
röker du? Har aldrig provat
snusar du? Absolut inte
kaffe, te eller inget? Te, men nu är min mugg tom

Svara gärna på listan på din blogg och lägg i så fall en kommentar hos mig så att jag hittar dit.

Tidssnuttifiering

Idag blev det inte mycket gjort på jobbet, eller vad säjer ni om den här dagen.

08.20 Kommer till jobbet och ställer in matlådan i kylskåpet. Småpratar med en kollega som varit borta ett par dagar. Småpratar med mitt "fadderbarn", dvs en hyfsat nyanställd kollega som jag är fadder för.
08.45 Sätter mig på min stol för att jobba.
09.00 Stormöte, med kommentarer till kvartalsrapporten och en del annat. Den mest positiva kvartalsrapporten på många, många år så det är ju kul.
10.10 Slut på stormötet. Passerar kaffeautomaten och tar med mig te till rummet.
10.15 Sätter mig på min stol för att jobba.
10.50 Måste kolla var rummet ligger där nästa möte ska vara.
11.00 Möte
11.40 Sätter mig på min stol för att jobba.
12.05 Lunch
12.40 Sätter mig på min stol för att jobba.
13.00 Packar ihop för att gå hem. Jag slutar ju tidigt på onsdagar.

Summa sumarum så har jag jobbat med det jag förväntas göra (som eventuellt kan inbringa pengar till företaget) 15 + 35 + 25 + 20 = 1,35 h fördelat på fyra tillfällen. Hur effektiv blir man då?

Tur att det inte är så här min dag brukar se ut. Jag säger inte att mötena inte är viktiga och att dom inte gör nytta, men ibland blir det för tokigt. Nya tag i morgon!

tisdag 21 oktober 2008

Halvfabrikat eller inte

Idag när jag hämtade på fritids så ville Martin leka med en kompis. Eftersom kompisen alldeles strax skulle bli hämtad så gick vi till parkeringen och mötte hans pappa för att fråga om det gick bra att kompisen följde med oss hem. Det gick bra.

Eftersom klockan redan var ganska mycket så sa jag att kompisen kunde äta hos oss också. "Jag har inte bestämt vad vi ska ha, men det ordnar sig", sa jag och funderade på vilka råvaror som fanns hemma. "Det har inte vi heller bestämt" sa pappan. "Det blir väl något halvfabrikat som vanligt". Jag svarade väl inte nåt särskilt utan skrattade mest med.

Efteråt blev jag arg. Är det så självklart att man äter halvfabrikat? Gör alla familjer det på vardagskvällar? Varför svarade jag inte att halvfabrikat brukar inte komma in i vårat kök? Undantagen är potatisbullar och fiskpinnar, ungefär.

Halvfabrikat tycker jag är superbra att ta till i undantagsfall, men det är inget jag vill servera för det mesta. Jag prioriterar att laga "riktig" mat för att det är gott, blir billigare och förhoppningsvis nyttigare. Jag hoppas också kunna inspirera mina barn att i framtiden prioritera att laga bra mat.

Hoppas jag inte retar upp någon med det här inlägget utan i bästa fall lyckas inspirera någon till att skippa de dyra och dåliga halvfabrikaten i stället.

Vad blev det för mat då? Jo, det blev spagetti och köttfärssås. Till det hade vi majs och rester från igår av squash i tomatsås.

Andra bloggar om: , ,

måndag 20 oktober 2008

Tvätt och mera tvätt

Idag tog jag återigen hand om en del tvätt. Ibland är det skitiga saker som ska från övervåningen till källaren och in i tvättmaskinen. Ibland är det rena kläder som ska från tvättstugan i källaren och upp till sovrummet. Sedan ska den ta sig vidare in i rätt garderob.

Dom senaste gångerna som jag pysslat med denna hobby (???) så har jag reflekterat över att det är samma kläder som roterar runt hela tiden. Eftersom vi är fem personer som smutsar ner kläder, särskilt mörka kläder, så tvättas det ganska ofta. Om vi skulle samordna så att vi alla fem hade samma färgnyans på alla våra kläder så skulle vi nog klara oss med två par byxor, tre t-shirtar och fyra underbyxor var. Det skulle nog inte fungera helt, men faktum är ju att är man många i familjen så behöver man färre klädesplagg och kan ändå köra fulla tvättmaskiner.

Undra hur detta går ihop med min fulla garderob? Som varje morgon när jag ska välja rätt kläder står där helt tom? Ett av problemen är nog att jag har svårt att slänga gamla kläder som jag ändå inte vill ha på mig till jobbet. Nåja, det har ju inte med tvättandet att göra. Jag får återkomma till filosoferandet om min garderob en annan dag.

Andra bloggar om: ,

söndag 19 oktober 2008

Höstlöv och bok

Det blev sent igår när vi var hos vänner och umgicks och spelade spel. Vi spelade Rita, gissa vinn, Scategory och rundpingis. Rundpingis är otroligt kul. Häftigt var det när Martin, som för första gången i livet spelade pingis, kom till final i första rundpingisomgången.

I dag har vi tagit det lugnt hemma. Vi har bland annat räfsat löv och fyllt bilen med ris och löv som ska till tippen i morgon bitti. Vi stod ett tag i trädgården och beundrade vårt jättestora morellträd (svarta körsbär) som var så vackert med röda löv mot den klarblå himlen. Det är än så länge gott om löv kvar som ska ramla ner och krattas upp.

När jag var ute och sprang idag så sprang jag förbi två pappor som var ute och gick med sina barn i 2-3-årsåldern. Den ena pappan, som ännu inte sett mig, ville roa sin son så han skakade på en lönn så att de gula bladen dalade som ett fint snöfall. Mitt i lövregnet kom jag springande småleende. Det hade blivit fint på film, tänkte jag. Jag måste ha inspirerats av Cissi som regisserar filmer hela tiden.

Under dagen har jag också läst ut en bok; Tendeléo's story av Ian McDonald. Den var på engelska. Jag bestämde mig någon gång för att jag skulle läsa var tredje bok på engelska för att träna språket. På sista tiden har jag varit väldigt dålig på att läsa engelska böcker. Det har blivit långt ifrån var tredje bok. Det tänkte jag bättra på nu så därför mjukstartade jag med denna korta bok på bara 90 sidor. Någon som har tips på någon annan bra bok som inte är för tjock och är lättläst att läsa på engelska?

Andra bloggar om: , , ,

lördag 18 oktober 2008

Svamp och potatis

Idag har vi gjort ett nytt försök i svampskogen. Det blev inte lika bra resultat som förra gången, men så var vi inte på vårt bra ställe heller utan gjorde ett försök på ett nytt ställe. Det var kallare än förra gången, men solsken. Det var också svårare att se svampen eftersom det var fullt med svampfärgade löv över allt. Till slut hittade vi i alla fall en halv fruktpåse med trattkantareller.

På hemvägen åkte vi förbi gårdsbutiken som inte ligger så långt hemifrån. Där köpte vi bland annat 25 kg potatis. Jag har tröttnat på de små påsarna med små ekologiska potatisar. Nu köpte vi i stället rejäla närodlade. Till middag blev det....potatis. Vi gjorde raggmunk. Det var länge sedan sist.

Det här receptet brukar jag följa när jag gör raggmunk.
1 1/2 kilo potatis
1 1/2 dl vetemjöl
1 1/2 tsk salt
2 tsk socker

Potatisen river jag i matberedaren. Det rivna kör jag sedan några sekunder med kniven i matberedaren för att det ska bli riktigt finfördelat. Detta receptet blir lagom till 4-5 personer.

fredag 17 oktober 2008

Dataspelande pojkar och SMS:ande tjejer

Man ska ju inte tro på allt som står i tidningen, men ibland har dom mer rätt än dom själv anar. Idag stod det följande i vår tidning:

Pojkarna spelar dataspel, medan flickorna är flitigare med att sms:a, skicka bilder och använda kameran på mobilen.
Precis så är det med våra barn!

Henrik och Martin spelar en massa tv- och dataspel. För mycket kan jag tycka, men å andra sidan så lär dom sig en massa också. I tidningen står det om att dataspelande pojkar kan få fördelar när de söker jobb för att de får ett teknisk kunskap. Dessutom lär dom sig engelska och en hel del annat. Martin 7 år kan en massa engelska som han inte skulle kunna utan datorspelen. Så med en dos motion och utomhusluft ibland så är nog inte datorspelandet så farligt.
Cissi däremot har vuxit fast vid sin mobil. Hon har den hela tiden och skulle kunna sms:a hela tiden. Hon kan vara med en kompis samtidigt som hon har en sms-dialog med en annan kompis. Jag tycker absolut att det kan bli för mycket, men det är väl bara att vänja sig. Dessutom använder hon kameran i mobilen mycket. Hon fotar och gör filmer. Det roligaste är när hon regiserar filmer där Martin får vara skådisen. Genom att spela in snuttar, hon pausar emellan, och sedan spela upp det i en följd så blir det riktigt bra trickfilmer.

Andra bloggar om: , ,

torsdag 16 oktober 2008

Vilse i skogen

Nu har jag varit ute med "mina" scouter i mörkret. Vi gjorde ett reflexspår idag med kontroller med chiffer, sammarbetsuppgift, hinderbana och knopar.

Jag har knatat runt en hel del för att först sätta ut banan, sedan gick jag runt och hjälpte scouter. Jag fick åter igen bevisat att mitt lokalsinne är fullständigt värdelöst. Jag gick från punkt A till punkt B utmed de reflexer vi satt ut. Vid punkt B stod jag en stund och hjälpte scouter. Sedan skulle jag gå vidare mot punkt C, men hamnar vid punkt A. Jaha! Jag gick tillbaka till punkt B och gjorde om samma sak och hamnade åter på punkt A. Sedan gick jag en annan väg till punkt C. Hopplöst! Flera gånger stod jag själv i mörkret i skogen och hade ingen aning åt vilket håll någonting låg.
Jag har ju tidigare lyckat virra bort mig i en möbelbutik och hade ingen aning om åt vilket håll utgången låg, till Mannens stora förtjusning. Så lokalsinne det har jag absolut inte!

Tacka vet jag kartor. Har jag en karta så klarar jag mig. Ofta räcker det att jag fått läsa in kartan i förväg så hittar jag!

Andra bloggar om: , ,

onsdag 15 oktober 2008

Plattång

Cissi har börjat på en kurs idag, "Gör smycken av silver". Hon är så duktig på att pyssla så det passar henne bra. Hon var nöjd och glad när hon kom hem. Hon hade lärt sig att göra små ringar som man sedan gör smycken av, typ ringbrynja. Hon förklarade för oss vad hon behövde för olika saker. Hon ville prova hemma med ståltråd.

- Pappa har du en borrmaskin?
- Mamma, har du en tjock sticka?
- Pappa har du en tång som man har till ståltråd?

Den sista frågan ledde till en diskussion om vilken sorts tång det var hon tänkt sig. Hon förklarade och Mannen frågade om det var en plattång hon menade. Ja, men en sån som man har till ståltråd... Hon visade med knivar hur den skulle fungera.
Mannen undrar då vad det är för skillnad på en plattång för ståltråd?

- Ja, inte en sån för håret!

Aha, det var inte en sån som jag och mannen tänkte på att hon skulle ha till ringtillverkningen. Vilken sort tänkte du på?

Ett gott skratt förlänger livet så nu blir vi lite äldre....

Andra bloggar om: ,

måndag 13 oktober 2008

Snart är det (inte) jul

Julrustat i affärerna. Jag vet, man förfasas i oktober varje år över att affärerna tar fram julsakerna så tidigt. Jag tycker i alla fall att det är för tidigt i oktober. Idag var jag i en blomsteraffär och där hade julsakerna krupit fram ur vrårna. Jag vågar inte tänka på hur det ser ut på IKEA. Tur att jag inte har några ärenden dit.

Idag fick jag i alla fall tre ideer till julklappar till barnen. Jag tänker inte skriva ner här vad det är för det händer att barnen läser vad jag skrivit. Jag måste nog skriva ner det någon stans i alla fall för att inte glömma bort ideerna innan jul. Undra om jag kommer att komma ihåg var det var jag skrev upp dom där bra sakerna...

Andra bloggar om: ,

Erlend Loe: Gör vad du vill

Gör vad du vill handlar om Julia som får ett SMS från sin pappa med texten "Vi störtar. Älskar dig. Gör vad du vill. Pappa.". Plötsligt förlorar hon hela sin familj; mamma, pappa och bror. Vad gör man då när man är 18 år och står där med en massa pengar och kan göra precis vad man vill, men saknr sin familj? Jo, Julia planerar att göra ett spektakulärt självmord för att förenas med sin familj.

Boken är inte alls så deprimerande som det kan låta. Den är skriven i dagboksform med mycket humor. Handlingen är intressant men jag har lite svårt för det lättsamma sättet som den är skriven på.

Andra bloggar om: , ,


söndag 12 oktober 2008

En härlig höstdag

Ohh ytterligare en otroligt härlig helghöstdag. Jag har varit ute flera vändor idag och sedan in ett tag, men jag kan inte hålla mig inne när det är så underbart väder. Denna energikick behöver jag verkligen för att orka med dom kommande mörka dagarna.

Sånna här dagar är utmärkta för att höstrusta trädgården. Jag har rensat upp i en rabatt som inte har använts på ett par år. Det var väldigt lättrensat på ett sätt, bara att gräva bort det översta lagret där gräset växte tätt. Jag har fått för mig att jag ska ha ringblommor i den rabatten nästa år. Dessutom har jag räfsat ihop en del höstlöv och klippt på en buske plus lite annat plock här och där.

Nu är det hög tid att ta reda på vad jag ska göra med mina kålrabbi som växer i trädgården. Är det någon som har något förslag?

Andra bloggar om: , ,

lördag 11 oktober 2008

Visst vill jag skänka en slant, men till vem?

Det är stor tonvikt på insamlingar just nu. Rosa bandet-kampanjen pågår som bäst och dessutom är det Världens-barn-helg med gala och insamlingar. Båda kampanjerna syntes väldigt mycket på stan idag. Det stod personer med insamlingsbössor i varenda hörn från båda kampanjerna.

Jag tycker att det är svårt att välja vart jag vill ge mitt bidrag. Den ena behöver naturligtvis inte utesluta den andra, men det finns ju så många fler organisationer att välja mellan. Ibland känner jag mig så otillräcklig och vet inte vem jag vill skänka pengar till så att det inte blir något av det. Det är naturligtvis inte bra.

Min farmor och farfar gjorde så att dom valde två organisationer och så betalade dom till dom varannan månad. Det ska jag fundera på. Då skulle det bli lite mer kontinuerligt i stället för som nu när det blir en summa vid enstaka tillfällen.

Vid jul har vi i alla fall som vana att skänka pengar i stället för att skicka julkort. Vi skickar ett elektroniskt julkort i stället. Förra året gjorde vi så att vi delade upp summan mellan oss alla i familjen och så fick var och en välja vart ens del av pengarna skulle gå. Det kändes som ett bra sätt att involvera barnen.

Nu är det bara att välja vem du vill stödja. Kom ihåg att kolla att organisationen har ett 90-nummer för då finns det en kontrollorganisation SFI som kontrollerar att pengarna hamnar där dom ska.
Här är några exempel på organisationer som jag väljer mellan:
Läkare utan gränser
Röda korset
Rädda barnen
Cancerfonden
Amnesty
SOS-barnbyar
Greenpeace
WWF
Nordens Ark
BRIS
Sri Lanka Barns Vänner

Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , ,

Vintershopping

Nu har Martin och jag varit på stan. I en affär lyckades vi köpa hela Martins vinterutrustningen. Det blev vinterkängor, jacka, termobyxor, skidhandskar, stickade fingervantar och ett par mjukisbyxor. Skönt att få allt det fixat på en gång.

fredag 10 oktober 2008

Jogging och äppelpaj

Idag när jag var på väg hem från jobbet var jag så trött, både sömnig och utmattad. Jag insåg att det fanns två sätt att piggna till. Antingen kunde jag lägga mig ett tag, men det är ju inte så lämpligt att sova vid halv fem om jag ska kunna sova i natt. Det andra alternativet var att ge sig ut i det sköna höstvädret. Det lät som ett mer lockande alternativ.

Jag lämnade Martin och en kompis framför tv-spelet och gav mig ut på en joggingtur. Det gick riktigt bra trots att jag inte sprungit på snart en månad. Jag har ju i och för sig hållt igång med gympa så tydligen har jag bevarat kondisen ändå. Det var skönt och vackert i höstskogen. Efteråt var jag betydligt piggare.

Det var ju behövligt med en joggingrunda efter all äppelpaj som jag ätit idag på jobbet. Det var min tur att bjuda på fredagsfika. Det blev naturligtvis äppelpaj eftersom trädgården är full med äpplen. Eftersom äppelpajen var kanonenkel att göra och uppskattades mycket så tänkte jag dela med mig av receptet här.
Enkel och god äppelpaj
100 g margarin
1 dl socker
1 dl vetemjöl
2 dl havregryn
ett gäng äpplen
Börja med att skära rejält med äpplen i små bitar och lägg i en ugnssäker
form. Jag skalade inte äpplena, men det beror på vad man har för äpplen. Strö på
lite socker och kanel.
Gör i ordning täcket genom att smälta margarinet i en gryta och sedan
blanda i socker, vetemjöl och havregryn. Sprid ut täcket över äpplena.
Sätt in i ugnen på 225 grader i 20-30 minuter.
Njut sedan av pajen tillsammans med vaniljsås eller vaniljglass.


Andra bloggar om: , , , , ,

torsdag 9 oktober 2008

Elevledda utvecklingssamtal

Idag har vi varit på samtal i skolan, elevlett utvecklingssamtal. Jag är mycket tveksam till att ha elevledda samtal. Läs här vad jag skrev om det i våras.

Det kanske fungerar bra med elevlett samtal för pratglada barn, men med en tonårstrött 14-åring som man får dra saker ur så blir det rätt segt. Det är ju då man behöver öva, kommer någon att invända. Det kan jag hålla med om, men ändå.

Tanken med dom här samtalen är att läraren ska kunna hålla igång 2-3 samtal på en gång. Tacka sjutton för att det behövs eftersom samtalet tar nästan en timme, jämfört med dom 15 minuter som det var när vi gick i skolan. Att läraren inte är med tycker jag är den största nackdelen med denna typ av samtal. Idag råkade (eller var det planerat?) det vara så att det inte var fler samtal samtidigt så handledaren var med hela tiden. Det hjälper till väldigt mycket eftersom hon kan ställa rätt ledande frågor för att få Henrik att säga vad han tycker och hur det går om olika saker.

Hur som helst så går det bra i skolan och det är ju huvudsaken. Det som är lite jobbigt för mig är att höra exakt samma kommentare som jag själv fick höra under alla skolår. "Du måste räcka upp handen mer" Jag visste att jag borde det men jag ville ju veta med 150% säkerhet att jag hade rätt innan jag räckte upp handen. Jag kan också konstatera att Henrik är lika ingenjörsmässig som jag; det är mycket lättare att punkta upp fakta än att skriva målande fantasiberättelser. Skönt att veta att vi är släkt, men det kan vara jobbigt att vara för lika.

Andra bloggar om: ,

tisdag 7 oktober 2008

Lättlagad thaigryta

Kvällens mat var väldigt lättlagad och god så jag tänkte dela med mig av receptet. Det innehåller min favoritingrediens kokosmjölk, så det är klart att det blir gott!

Thaigryta
500 g färsk skinka eller bogfläsk i strimlor
1 burk kokosmjölk
1 1/2 msk kycklingfond eller 1 hönsbuljongtärning
1 msk soja
ca 2 tsk röd currypasta
ca 300 g squash i tärningar
1 röd paprika i strimlor
1 msk socker
1 tsk salt
ca 2 msk ljus
maizenaredning (eller maizenamjöl)

Koka upp kokosmjölk, fond, soja och currypasta.
Tillsätt squash, paprika och skinka.
Smaksätt med socker och salt.
Låt grytan koka på svag värme i 5 min.
Tillsätt maizena och koka 1 min.
Servera med nudlar eller ris och eventuellt jordnötter.

Enligt ursprungsreceptet skulle köttet brynas men det glömde jag och det blev bra ändå, så strunta i det.

Andra bloggar om: , , ,

Pungdjävul

Har ni hört talas om Pungdjävulen?

En gång för många år sedan, när Martin kanske var 3 år, så kom han hem efter några dagar hos mormor och morfar. Han pratade då om Pungdjävulen. Jag undrade verkligen vad mormor och morfar hade lärt honom. Det lät ju som en svordom. Det visade sig att han läst i en bok om Pungdjävulen. Det finns alltså ett djur som heter så. Det är ett köttätande pungdjur.

Idag pratade dom om Pungdjävulen på radion. Radioprataren var lika fascinerad av namnet som Martin var. Jag hörde inte från början på radion så jag vet inte varför de pratade om Pungdjävulen egentligen. Det lät som att dom mest pratade om den för att radioprataren fascinerades av namnet. För visst är det ett konstigt djurnamn?

Andra bloggar om: ,

måndag 6 oktober 2008

Fritidsintressen

Ibland kan jag bli lite avundsjuk på dom som verkligen brinner för ett intresse. Dom som stickar så fort dom kommer åt, piffar och fixar trädgården hela tiden eller gympar fem dagar i veckan. Själv försöker jag hinna med lite av varje, men blir väldigt sällan helt uppslukad av någonting. Jag försöker gympa ett par gånger i veckan, är scoutledare en gång i veckan, har en stickning på gång, har broderi på gång, odlar en del i trädgården, läser 15-20 böcker per år, bakar ibland, lagar gärna mat, spelar familjespel med familjen, syr nånting då och då och så vidare.

Bland intressena räknade jag inte upp barnen (åtminstone inte så mycket), men dom är ju naturligtvis en stor del av min fritid som jag tycker om. Är dom då mitt fritidsintresse?

Är det bättre att ha ett superintresse eller att ha en massa intressen? Hur det än är så har man ju en känsla av att inte hinna med allt. Alla måste ju prioritera.

Jag funderade lite kring detta och bloggandet igår. Är en blogg som bara handlar om ett intresse intressantare eller är en blogg om allt möjligt intressantare? Var och en får naturligtvis välja vad den vill skriva och läsa. Jag läser både ämnesbloggar med olika ämnen och en hel del blandbloggar. Vad jag skriver styrs naturligtvis av vad jag gör så det kommer att fortsätta att vara en blandning.

Andra bloggar om: , ,

söndag 5 oktober 2008

Grattis på namnsdagen

Grattis på namnsdagen, min lillebror. Idag har Bror namnsdag.

Barnen kom på det förra året att både Henrik och Martin hade namnsdag på samma dag. Fiffigt av dom tycker jag.

Ett eget zoo

I går kväll läste jag ur Mamma Mu som godnattsaga för Martin. Han älskar dom böckerna och jag gillar dom också. Dom är ju så härligt tokroliga.

I går hade Kråkan varit på zoo och berättade om det för Mamma Mu. Hon tyckte att det var en bra idé och ville genast starta ett zoo med kor, råttor, bondens hund, myror... Kråkan gillade inte iden för det skulle u vara ovanliga djur. Efter ett tag nämner Mamma Mu kråkor. Då nappar Kråkan. Ett kråk-zoo, det låter ju bra. Och det räcker ju med en kråka.

När jag för andra gången var uppe för att säga till Martin att det var dags att släcka lampan och sova, då hade han byggt ett zoo i sängen. Jag fick en guidning runt hans zoo. Senare var jag tvungen att ta en tur till med kameran.

Här syns drakens grotta och till höger är björnarnas bur.

Rakt fram syns dom okända djuren, en reflexälg och en digimonfigur. Det syns inte så bra på kortet men tell vänster, mellan sängen och bokhyllan är det uppbyggt två våningar. En för påfåglar och en för ankor. Det ljusa huvudet som sticker fram under det bruna täcket är Martin som sover!

Andra bloggar om: ,

lördag 4 oktober 2008

En sång från mitt hjärta

Såg ni Lilla melodifestivalen? Jag hörde inte alla låtar. Den första hela låten som jag hörde var Linns låt "En sång från mitt hjärta". Hon sjunger om saknaden efter sin vän som tog livet av sig. Hur kan en 14-åring ta livet av sig? Livet har ju knappt börjat. Jag har svårt för att fatta det, men vet att det inte är helt ovanligt. Hur gör man som förälder för att se om ens barn mår dåligt? Man kan ju inte skydda dom från allt ont och all olycka. Det gäller väl bara att lära barnen att livet inte är en dans på rosor, i alla fall inte en dans på rosor utan taggar.

Både texten, låten och framförandet var så fint. När jag svalt några gånger kunde jag bara konstatera att om inte hon vinner så är det något fel. Henrik och Cissi protesterade och tyckte att jag inte hört alla låtarna. Det spelar ingen roll, sa jag.

Som tur var fick jag rätt. Hon vann!

Andra bloggar om: ,

Kanelbullens dag

Tre femtedelar av familjen var borta hela dagen så på förmiddagen hade Martin och jag det mysigt själva. Till lunch kom det en kollega till mig. Vi ville ha lite mer tid att prata än när vi möts i trappan på jobbet. Efter lunchen kom en kompis till Martin så då kunde vi vuxna prata ostört medan dom två lekte på ovanvåningen. Trevligt att få prata av sig en stund!

Vi fikade förståss också på eftermiddagen, med dagens obligatoriska kanelbulle. Tyvärr blev det köpebullar för jag orkade inte baka just idag.

SMHI hotade med dåligt väder, men idag fick vi en fin höstdag till i alla fall. Jag hann med att höstfixa lite i trädgården och så gick jag en rejäl promenad i det fina vädret. Sånna promenader i höstsolen behövs för att orka med långa mörka dagar som kommer, eller bara för att orka med vardagslivet en helt vanlig vecka. Må-bra-reserven behöver byggas upp och inte bara tankas ur.

fredag 3 oktober 2008

Jofi Picoult: Allt för min syster

Detta är den bästa bok jag läst på länge. Tur att jag hade en lång tågresa så att jag kunde sträckläsa slutet.

Boken handlar om Anna som har blivit till med ”rätt” gener för att rädda sin syster som lider av en elak variant av leukemi. Det börjar redan när Anna föds. Då tas blodet från navelsträngen för att hennes syster Kate behöver det. Sedan fortsätter det med diverse behandlingar där Annas blod och benmärg behövs när Kate får återfall. Nu har Kates njurar slagits ut av alla tuffa behandlingar och den enda tänkbara njuren som kanske kan hjälpa henne är Annas njure.

Anna som nu hunnit bli 13 år går till en advokat för att själv få rätt att bestämma om sin kropp. Hon vill inte längre bli utnyttjad. Senare visar det sig att det finns även andra orsaker som gör att hon stämmer sina föräldrar för att få bestämma över sin kropp.

Boken är en gripande läsning om hur en familj påverkas av att i så många år leva med ett sjukt barn. De pendlar mellan hopp och förtvivlan, men slutar aldrig att oroas. Detta påverkar naturligtvis även de andra barnen i familjen, både Anna och hennes bror Jesse. I boken är det olikapersoner som berättar i de olika kapitlen och beskrivningen hoppar i tiden, men det gör inget. Jag brukar ibland ha svårt för sånt, men här gör det bara historien ännu bättre.

Under rättsprocessen får vi också lära känna (och tycka om) Annas advokat. Han är en speciell man med sina hemligheter. Varför har han egentligen en servicehund? Hur har han det med kärleken?

Etiska och moraliska frågor kring donationer ställs på sin spets, men ändå slutar inte boken som väntat. Jag ska inte avslöja slutet. Läs boken i stället!

I slutet av boken sägs det många kloka och tänkvärda ord om livet. Till exempel gillar jag kommentaren: ”Man älskar inte en människa för att han eller hon är perfekt. Man älskar en människa trots att han eller hon inte är perfekt.”

Andra bloggar om: , ,

torsdag 2 oktober 2008

En rapport från Oslo

Här kommer en rappport från Oslo. Om vi ska vara petiga så är jag i Asker, drygt 30 minuter med lokaltåg från Oslo.

För dom som undrar så kan jag säga att det ordnade sig. Jag fick mat mitt på dagen. I "kantinen" plockar man ihop vad man vill ha av bröd, pålägg, riktigt matiga pålägg, matig plocksallad som man kan ta liten eller stor skål av. I och för sig kall mat, men det var gott.

På väg tillbaka till hotellet kollade jag in Askers köpcentrum. Det känns lite fånigt att åka till Norge och handla på KapAhl, men det var där jag hittade en snygg skjorta. Det var imponerande att titta i de norska skoaffärerna. Där finns det skor som är gjorda för att användas på vintern. Det finns det i alla fall inte i Linköping. Jag är lite sugen på att köpa mig ett par riktigt varma kängor, men jag kunde inte bestämma mig idag. Jag ska fundera till i morgon så får vi se.

Dessutom har jag hunnit med att ta två geocacher. Det innebär att jag nu har tagit 199 geocacher. Det betyder ju att jag bara måste hitta en till i morgon så att jag kommer upp i 200.

Andra bloggar om: , ,

onsdag 1 oktober 2008

Snart på väg till Oslo

Den här arbetsdagen ska jag tillbringa på tåget i 6,5 timmar. Torsdag och fredag ska jag hålla kurs på vårt kontor i Oslo. Det är samma kurs som jag och en kollega höll för två veckor sedan på hemmamark, så det ska nog gå bra. Hoppas bara att norrmännen förstår vad jag säger och ännu mer hoppas jag att jag förstår vad dom säger.

I packningen ska jag ladda upp med många äpplen från trädgården för i Norge äter man inte mat mitt på dagen. Man tar en enkel macka bara. Jag som är beroende av mat mitt på dagen för att inte bli kinkig. Jag har som tur är mina delar på morgonen så eftermiddagen blir det mest att lyssna på kollegan och det ska jag väl klara av med knorrande mage.